Läheisten auttaminen

Tunnista peliongelman merkit ja ryhdy toimiin avun hankkimiseksi heille.

Oletko huolissasi siitä, että joku ystäväsi tai tuttusi pelaa liikaa?

On monia merkkejä siitä, että henkilö on menettänyt kontrollin ja pelaa yli varojensa. Olemme koonneet luettelon itsearviointikysymyksiä, joista voi olla apua sen määrittelemisessä, voiko ystävälläsi olla ongelma. Etenkin näitä neljää asiaa sinun kannattaa pitää silmällä:

Kuinka paljon aikaa hän käyttää pelaamisenn?

Olet huomannut, että pelaamiseen kuluu yhä enemmän aikaa. Ehkä päivät on suunniteltu pelaamisen ympärille.Ystäväsi saattaa vaikuttaa huolestuneelta, etäiseltä ja todennäköisemmin asettaa pelaamisen niiden asioiden edelle, jotka olivat aiemmin tärkeämpiä hänen elämässään.

Onko hänellä ongelmia rahan kanssa?

Olet ehkä huomannut, että rahaa katoaa tileiltä. Tai ehkä hän lainaa rahaa yhä useammin pystymättä maksamaan sitä takaisin. Hän on saattanut mainita, että hänellä on rahaongelmia tai että hänellä on vaikeuksia maksaa laskuja, vaikka hänellä olisi vakaat tulot.

Onko hänen mielialansa muuttunut?

Olet ehkä huomannut viime aikoina muutoksia hänen mielialassaan. Hän saattaa vaikuttaa tavallista ärtyneemmältä tai huolestuneemmalta. Saatat havaita merkkejä masennuksesta ja ahdistuksesta, joita ei aiemmin ollut.

Onko hänen käyttäytymisensä muuttunut?

Ei ole epätavallista, että henkilö eristäytyy ystävistään ja sukulaisistaan, kun hänellä on ongelmia. Saatat huomata, että hän ei enää halua osallistua sosiaaliseen toimintaan tai välttää sosiaalista kanssakäymistä.

Jos olet huomannut ystävälläsi, tutullasi tai perheenjäsenelläsi merkkejä ongelmallisesta pelaamisesta, on tärkeää rohkaista häntä hakemaan apua. Ole kuitenkin varovainen, sillä hän on todennäköisesti haavoittuvassa tilassa. Vihan tai turhautumisen ilmaiseminen voi pahentaa tilannetta ja saada hänet etääntymään entisestään.

On olemassa monia järjestöjä ja ammattilaisia, jotka voivat tukea ystävääsi toipumisessa. Olemme koonneet tähän muutamia suosittelemiamme organisaatioita.

Muista, että toipuminen vie aikaa. Pysy hänen kanssaan ja tue häntä tällä matkalla. Teet jo nyt oikein, kun luet ongelmapelaamisesta. Nyt on se aika, jolloin hän tarvitsee sinua eniten.

 

Hae apua

Meillä on tiimi aidosti välittäviä ja hyvin koulutettuja tukihenkilöitä, joka on tavoitettavissa ympäri vuorokauden Live Chatin kautta osoitteessa www.casumo.com tai sähköpostitse osoitteessa [email protected]. Ota rohkeasti yhteyttä ja kerro, että sinulla on ongelmia. Me jatkamme siitä eteenpäin.